24 Ekim 2019 Perşembe

BİR FOTOĞRAFI DOĞRU OKUMAK


BU FOTOĞRAF SİVAS'TA DEĞİL 

AMASYA'DA ÇEKİLMİŞTİR

     Önceki gün (22 Ekim 2019) Amasya Protokolu'nun 100. yılı nedeniyle Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi ve Kongre Merkezinde tertip edilen anma programına konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Önder Duman alışılagelmiş bir değerlendirme yaparak aşağıda yer verdiğim fotoğrafın Sivas Kongresi sırasında çekildiğini ve 5. Kafkas Fırka Kumandanı Cemil Cahit beyinde kongre güvenliğinden sorumlu olduğunu kaydetmişti. (Cemil Cahit Toydemir'in torununun Cemil Toydemir beyefendinin internet sayfasından aynen aktarılmış) Oysa fotoğraf iyi okunamamıştır. Akademik olmasa da tarihsel olaylarla taban tabana zıt bir fikirdir. Bakın doğrusu nedir?
7 kişinin yer aldığı fotoğrafın Amasya’da çekildiğini asıl belirleyen bir kişi vardır. 5. Kafkas Fırka Kumandanı Cemil Cahit Bey bu heyetin içindedir.(Sağdan 2.) Cemil Cahit Bey o tarihlerde Amasya’yı hiç terk etmemiştir. Heyet-i Temsiliye üyeleri Amasya’ya geldiği vakit ev sahipliği yapmıştır. Dolayısı ile ne Sivas Kongresi öncesinde ne de sonrasında “Sivas”a gitmemiştir.
Bu fotoğraf Sivas Kongresi sırasında çekilmiş olma ihtimali yüzde sıfırdır. Neden mi? Tasvir-i Efkar Gazetesi’nin muhabiri Ruşen Eşref Bey bu karede yer almaktadır. Bunun anlatmak istediği gerçek ise Ruşen Eşref Sivas Kongresi'nde bulunmamıştır. Amasya'daki protokol görüşmeleri bittikten sonra İstanbul'dan Amasya'ya gelebilmiş 22 Ekim 1919’da Amasya'da Mustafa Kemal ile buluşmuştur. Mustafa Kemal ile Amasya’da yaptığı mülakatı bir ay sonra 23 Kasım 1919 tarihli Tasvir-i Efkar gazetesinin birinci sayfasında yayınlandı. Yazı içinde 2 fotoğraf klişesine yer verilmişti. İlki İstanbul Hükümeti adına Amasya’ya gelen Bahriye Nazırı Salih Paşa ile görüşmelerin yapıldığı 5. Kafkas Fırkası Karargâhı Saraydüzü Kışlası’nın bahçesinde Temsil-i Heyet Üyelerinin, Foto Kenan tarafından çekilen fotoğraf basılmıştır. Diğeri de görüşmelerin yapıldığı Saraydüzü Kışla Binası’nın dıştan görünüşünün klişesidir
Diğer bir husus; Temsil-i Heyet adına Amasya’ya gelen Mustafa Kemal, Hüseyin Rauf ve Bekir Sami beylerin haricinde diğer üyeler bu fotoğrafta yoktur. Fotoğraf eğer Sivas’ta çekilmiş olsaydı, heyetin diğer üyeleri de bu kare içinde yer alacakları muhakkaktır.
Fotoğrafta yer alan diğer 3 kişiden biri sağda en başta Yaver Cevat Abbas, sol başta Yaver Muzaffer ve Tasvir-i Efkar Gazetesi muhabiri Ruşen Eşref (Sağdan üçüncü)
Bu fotoğraf hakkında 20 Haziran 2019'da şahsımı ziyaret eden
5. Kafkas Fırkası Kumandanı Cemil Cahit Toydemir'in torunu Cahit Toydemir ile geniş bir şekilde ele almış ve değerlendirmeler yapmıştık.
Tarihe not düşmek adına....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder