28 Nisan 2023 Cuma

 


AMASYA-SAMSUN TENEZZÜH TRENİ

*** Amasyalıların büyük alaka gösterdikleri bu seyahate 502 yolcu iştirak edip Samsun’u gezmiş, belki de hayatlarında ilk defa deniz görmüşlerdi.
Cumhuriyet döneminde, tenezzüh trenleri, iç turizmin önemli araçlarındandı. Genellikle, yaz aylarında ve hafta sonları düzenlenen gezinti treni yolculuklarının en önemlilerinden birisi, Amasya-Samsun güzergâhıydı.
Devlet Demiryolları’nın biletleri ucuzlatıp, gezinti trenlerine olan ilgi, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarının son Pazar günü olmak üzere Amasya-Samsun Tenezzüh trenleri seferlere konuldu. Bu seferler Amasyalılara kısa bir Samsun gezintisi kazandırdı. Amasyalıların belki de hayatlarında ilk defa deniz görmelerine fırsat vermişti. Samsun’a deniz havası almak için yapılacak olan seyahat için günler öncesinde hazırlıklar yapılmıştı.
2 Temmuz 1936 tarihli Yeşil Amasya gazetesinde ilk defa 28 Haziran 1936 Pazar günü saat 7.5 da düzenlenen Amasya-Samsun arasındaki turistik gezi seferi ile alakalı haber şu şekilde yazılmıştı:
“ 28 Haziran 1936 Pazar günü saat 7.5 da hareket eden Amasya-Samsun Tenezzüh Treni (turistik gezi) haddinden fazla büyük bir rağbet görmüştür. O gün iki saat evvelinden istasyonu yolcular doldurmuştu. Herkes kendisine bir yer tedarik etmek ve bilet almak telaşı içinde idi. Daha trenin hareketine bir saat varken bütün mevkiler dolmuştu. Muayyen olan bilet ve mevkii adedinden fazla müşteri kompartımanları dolmuştu. 24 kişilik birinci mevki 33 yolcu, 54 kişilik ikinci mevki 77 yolcu ve 252 kişilik üçüncü mevki 392 yolcu ile dolmuştu. Yani ancak 330 yolcunun ayakta kalmak şartı ile seyahat için ayrılan vagonlarla 502 yolcu seyahat etmiştir. Bunları buraya kaydetmekten maksadımız idareden şikâyet etmek değildir. Bu ilk tenezzüh (turistik gezi) bir tecrübe mahiyetinde olduğundan bunda hiçbir kimseyi de tahkir etmek (küçük düşürmek) istemiyoruz. Maksadımız hemşehrilerimiz tenezzüh trenlerine olan fazla rağbetlerini tebellür ettirmek ve ikinci bir tenezzühte ise bu fazla rağbeti nazarı dikkate almaları hiçbir şahsın istirahatini kaçırmış olmadan seyahati için fazla vagon tahsisini idareden istemeğe hakkımız olduğunu bildirmektir.
Yalnız Samsun’dan dönüş pek erken olmakta ve Samsun’un gece hayatı görülememektedir. Dönüşün hiç olmazsa dokuzda olması bu noksanlığı gidecektir. (Yeşil Amasya Gazetesi: 2 Temmuz 1936, Sayı 190)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder