17 Şubat 2011 Perşembe

Bir de baktık ki, ırmak donmuş!

YEŞİLIRMAK ORTASINDA HÂTIRA FOTOĞRAFI
   Aşırı soğuklardan Yeşilırmak 22 Şubat 1985 gecesi dondu. 30 yıl sonra donan Yeşilırmak, Amasyalıların ilgi odağı oldu. Köprüyü kullanma ihtiyacı duymadan yürüyerek ırmak üzerinden karşıya geçildi.
  Kolay kolay bir daha göremeyecekleri bu manzarayı kaçırmak istemeyenler Yeşilırmak’ın orta yerinde hatıra fotoğrafı çektirdiler.  (Fotoğraflar: hha-Foto Apaydın)


  1985 yılının Şubat ayında bütün yurdu etkisi altına alan karakış aman vermedi, günlük hayatı felç etti.
  Şubat ayının sonlarına doğru kar ve soğuk giderek etkisini artırırken 22 Şubat gecesi bilhassa Amasya merkezden geçmekte olan ve şehrimizin can damarı olan Yeşilırmak’ta dondurucu yüzünü gösterdi. Yeşilırmak Maydanoz Köprü ile Hükümet Köprü arasındaki kısımlarda dondu. Meteoroloji yetkililerinin yaptığı açıklamalara göre son 30 yılın en soğuk günleri yaşandı. 
  Gecenin dondurucu soğukluğu günün aydınlanmasından sonra da hayatı felç etti. Bu arada son otuz yılın en dondurucu günün hâtırasını belgelemek için bazı vatandaşlar Yeşilırmak’ın üzerinden yürüyerek karşıya geçtiler, fotoğraf çekindiler. Bu ender yaşanan hâdise, o yıllarda Amasya’da gazetecilik yapan AK Ajans Muhabiri Mithat ERTÜRK, Cumhuriyet Gazetesi Muhabiri Vedat ŞİMŞEK, Milliyet Gazetesi Muhabiri Namık KİTAPÇI, Hürriyet Haber Ajansından Erol APAYDIN tarafından fotoğraflanıp gazetelerin ilk sayfalarına taşıdılar. Hürriyet Gazetesi’nin ilk sayfasında “Yeşilırmak 30 yıldır ilk kez dondu” başlığı altında verildi. Aynı gazetenin bölge sayfasında da Yeşilırmak üzerinde poz veren Amasyalıların fotoğrafı altında “Görülmemiş Kış” başlığı ile “Orta Karadeniz Bölgesi’nde 30 yıldan bu yana ilk kez görülen yoğun kış koşulları sonucu, ulaşım ve haberleşmede aksaklıklar meydana geldi. Amasya’da Yeşilırmak’ın donması şaşkınlıkla karşılandı. Yeşilırmak’tan vatandaşlar, köprüyü kullanmadan karşıdan karşıya geçebiliyorlar.” notları yer aldı.
Gazete haberlerine göre
  Öte yandan ulusal gazetelerin haber merkezlerine ulaşan bilgilere göre aynı gece Kızılırmak donmuş, Uludağ’da kar kalınlığı 2,5 metreye ulaşmıştı. O günkü gazetelerde yer alan haberlerde soğuklar, Ağrı’da sıfırın altında 35, Erzurum’da 32, Ankara’da 22 dereceye kadar düştüğü yönünde bilgiler verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder