27 Ocak 2011 Perşembe

Başımıza vâli diye biri geldi, tavuklara bile rahat yok

     Isparta valisiyken 1 Temmuz 1956’da Amasya Valiliğine atanan Mehmet Varinli, 1958-1960 yılları arasında da aynı zamanda Belediye Başkanlığı yaptı. 27 Mayıs 1960 Askeri Darbesinin ardından 30 Mayıs’ta bu görevinden ayrıldı.
    Mehmet Varinli, Amasya’da bayındırlık çalışmaları yanı sıra çevre ve genel sağlık konularına son derece önem vermiştir. Çevre temizliğini de oldukça ehemmiyet veren Vali, çeşme başlarında çamaşır yıkanması, sokaklara başıboş hayvan bırakılmasını önledi. İl içinde kahvehanelerde kâğıt oyunlarının yasaklanması, esnafın iş yerlerinin dışına mal ve ürün çıkarmasını engelleyen radikal kararlar alıp uygulamaya koymuştur. Uygulamalarının yerine getirilip getirilmediğini de bizzat kendisi erken saatlerde cadde ve sokaklarda gezerek denetlemiştir.
  Vali eşine ceza
  Valinin aldığı tedbirlerin  teftişi, halk arasına girerek bizzat görülmesi, dilden dile ve kulaktan kulağa yayılıyordu.
  Bir gün valilik makamında Belediye Zabıta Amiri Yusuf Kenan ÖZALP’ı çağırttı. O vakitlerde Vali aynı zamanda Belediye Reisliği görevine de bakıyordu.
   “- Bugün evden çıkarken gördüm. Eşim Vali Konağı yanına çöp dökmüş. Gidip kapıyı çalacaksın, kendisine ceza yazacaksın, parayı da hemen tahsil edeceksin”
  Zabıta Amiri, belki bir yanlışlık mı oldu diye soracak gibi olunca
    “- Hayır yanlışlık yok, bizim evden dökülmüş” diye ısrarcı olup hemen verilen görevin yerine getirilmesini istemişti. Zabıta Amiri fazla zaman geçirmeden yanına aldığı iki zabıta memuru ile beraber Vali Konağı’nın kapısına dayandı. Çevreyi kirletmekten ötürü Vali hanımına 5 lira ceza kesilip karşılığı da peşin tahsil edildi.
Olay kısa zamanda Amasya’da duyuldu. Bu ceza kesme uygulaması Amasya’nın temiz ve düzenli tutulmasında çok etkili oldu
  Vali’nin kendi eşine bile ceza kestirmekten çekinmemesi şehir de önemli bir hadise olmuştur. Hanımefendiye bile ceza yazdırmaktan geri durmayan bir vali, kimbilir yasaklara uymayanlara müsamaha eder miydi?

"Tavuklara bile rahat yok"
  Vali bir sokak aralarında yaptığı gezinti sırasında yaşlı bir kadını evinin önünde ve tavuklarının başını beklerken görür.
   “-Hayrola nine, sabah sabah ne yapıyorsun?”
  “-Ne yapayım oğul, başımıza vali diye biri geldi. Tavuklara bile rahat yok. O görmeden, tavuklara bir hava aldırayım dedim.”
   Vali yaşlı kadının sırtını okşayarak
  “- Haklısın nine, haklısın ama; yine de Vali görmesin, hadi sen içeri gir” demiş.

“Vali görmeden bitireyim dedim”
   Vali Varinli, sokak denetlemelerinin birinde çeşme yalağında çamaşır yıkayan bir kadına rastlamış ve 
  “- Bu saatte ne yapıyorsun?” diye sormuş
  “- Sorma evlât, bir vali gelmiş, çeşmelerde çamaşır, bulaşık yıkanmasını yasaklamış. Ben de erken davranıp o’na görünmeden işimi bitireyim dedim.”
   Vali kendisini tanıtmadan;
   “-Sen gene de çamaşırını burada yıkama, belli mi olur. Birileri seni valiye söyler” demiş ve sokaktan
uzaklaşmış.

Zabıta Amiri, annesine de ceza kestirdi.
  Böylesi bir tedbir çevre temizliği açısından etkili olmuştur. Bu uygulamaya Zabıta Amiri Yusuf Kenan ÖZALP kendi annesinin Makbule hanımın Pirinçci Mahallesi No 15’deki evlerinin kapı önüne çöp kutusunu vakitsiz çıkarmasından dolayı Zabıta Memuru Muzaffer Bey’e ceza yazdırmıştı. Oğlu  Yusuf Kenan Bey’in Vazifesine son derece disiplin içerisinde yerine getirdiğini çok iyi bilen Makbule hanım, kendisine yazılan ceza makbuzunun affının olamayacağından, Zabıta Memuru Muzaffer’e
  “-Bu cezayı oğlum benim adıma yatırsın” diye vererek, Belediye’ye göndermişti.  (1) 



(1)- Belediye Zabıta Amiri Yusuf Kenan ÖZALP’ın oğlu Yalçın ÖZALP’ın hatıralarından



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder